Affiliate marketing via instagram

Affiliate marketing via instagram is een manier om inkomsten te genereren door de producten van anderen te promoten. De affiliate marketeer is niet de verkoper van het product, maar fungeert als tussenpersoon tussen de verkoper en de consument. Het belangrijkste voordeel van affiliate marketing is dat er geen investering vooraf vereist is, alleen een verbintenis om het product van iemand anders te promoten. Vervolgens ontvang jij een commissie voor elke verkoop via jouw affiliate link. In dit artikel gaan we het hebben hoe je geld kunt verdienen met met jouw eigen instagram account. 


Instagram Site

Wat is Affiliate Marketing?

Bij affiliate marketing promoot jij producten of diensten van een merk zodat je commissie kunt verdienen. Deze commissie wordt gebaseerd op kliks of verkopen die zij genereren. Er zijn meestal vier spelers betrokken bij affiliate marketing. Het merk, het affiliate netwerk, de affiliate en de klant.

Je hebt affiliate marketing misschien waarschijnlijk wel eens gezien in de vorm van unieke kortingscodes, waarbij een influencer een code deelt die specifiek voor hem is aangemaakt. De code is exclusief voor volgers en zij kunnen de code gebruiken om kortingen te krijgen bij merken of bedrijven. Na het gebruik van de code weet het netwerk dat deze klanten via jou kwamen. En jij als affiliate krijgt hier dus voor betaald. Het voordeel van een kortingscode is dat de klant zelf ook nog korting krijgt.

Bijvoorbeeld: De commissie op product X is 30% het bedrijf geeft jou een kortingscode die jij aan jouw volgers kunt geven, om ze te motiveren om iets te kopen bij dit bedrijf. Met deze kortingscode krijgen zij 10% korting. (30% commissie – 10% kortingscode) dan hou je 20% commissie over. Een Win, win, win dus. (het bedrijf is blij met extra sales, de affiliate is blij met de commissies, en de klanten zijn blij omdat ze 10% korting kregen).

Naast kortingscodes worden er natuurlijk ook traditionele links gebruikt. Dit zijn unieke, traceerbare links die worden verstrekt door een affiliate netwerken. Dankzij deze links is het mogelijk om precies bij te houden hoeveel kliks en verkopen er als gevolg daarvan zijn gemaakt. Affiliate links kunnen overal op Instagram worden toegevoegd waar links zijn toegestaan. Instagram Stories, IGTV beschrijvingen en je Instagram biografie zijn allemaal affiliate link hotspots voor adverteerders die via instagram aan de slag gaan met affiliate marketing.

Affiliate marketing via instagram

Affiliate marketing via instagram is niet ingewikkeld als je het juiste affiliate netwerk hebt gevonden. Belangrijk is dat je begint met het kiezen van een niche. Heb je namelijk een niche gekozen, dan is het eenvoudiger om gerichte content te maken. Je maakt dan een nieuw apart account om vervolgens via dit account content over dit onderwerp te plaatsen. Hiernaast zorg je er met een niche voor dat je een specifieke doelgroep aanspreekt op instagram. Hoe vaker je relevante content over bepaalde onderwerpen plaatst, hoe groter de kans dat jouw foto’s en video’s op de ontdekpagina verschijnen. Dit zorgt weer voor meer zichtbaarheid, waardoor het aantal volgers omhoog gaat en je een grotere kans hebt op verkopen via instagram.

Wat ook veel mensen doen, is hun eigen instagram account gebruiken om producten te promoten. Stel jij bent een fanatieke sporter, en je hebt redelijk wat volgers dan kun je via je stories affiliate links plaatsen naar bijvoorbeeld supplementen of fitness apparatuur. Dit kan natuurlijk ook in elke andere niche.

InstagramPhonePic1

Tip 1: Schakel over naar een Creator instagram account

Als je een niche hebt gekozen dan begin je op instagram met het aanpassen van je account. Door je account om te zetten naar een creator account, kun je de statistieken van je posts beter monitoren. Hiernaast krijg je als adverteerder toegang tot tools vanuit instagram, waarmee je zakelijke partners en betaalde promoties zichtbaar kunt maken voor je volgers.

Op instagram is het verplicht om bekend te maken wanneer je voor een post betaald krijgt. Dat is niet erg, want een betaald partnerschap trekt meer aandacht. Is het voor je volgers dus duidelijk dat het om een betaalde promotie gaat, dan zullen ze jou sneller vertrouwen en daarom ook sneller op jouw affiliate link klikken. Je kunt deze link in de caption van je posts zetten, maar als je grote impact wilt maken dan raden wij je aan om affiliate links in je story’s te verwerken en de belangrijkste link in je bio te plaatsen. Op deze manier kunnen bezoekers van jouw account en kijkers van je story’s direct op de affiliate links klikken.

Tip 2: Maak affiliate content voor instagram

Je hebt een bepaalde niche gekozen, waardoor het eenvoudiger is om je instagram posts in te plannen. Plan niet alleen in wanneer je de content plaatst, maar denk goed na over wat voor soort content je plaatst. Promoot je bijvoorbeeld accessoires en mode, dan is het vrij eenvoudig om een product op de foto te krijgen. Gaat het echter om het promoten van een cursus of digitaal product, dan is het al lastiger om gerichte content te maken.

Daarom is het slim om je instagram posts van tevoren te plannen en rekening te houden met de verschillende manieren waarop je kunt posten. Op instagram kun je voornamelijk foto’s plaatsen die op je feed verschijnen, maar reels en story’s worden ook steeds belangrijker. Wil je een grote impact maken op instagram, dan is het belangrijk om alle mogelijkheden van het platform te gebruiken.

Tip 3: Denk bij nieuwe content goed na over de juiste hashtags

Plaats je content op instagram dan is het verstandig om met hashtags te werken. Welke hashtags je echter gebruikt is erg belangrijk. Ga niet als een gek aan de slag met het spammen van hashtags, maar kijk naar de niche waarin je actief bent en welke relevante hashtags hierbij horen. Instagram biedt de mogelijkheid om 30 hashtags in een bericht te verwerken, maar het loont niet altijd om zoveel hashtags te gebruiken. In de basis moet je als regel aanhouden dat wanneer de hashtag niet bij de foto of video past, je deze hashtag ook niet moet gebruiken. Als dit betekent dat je minder hashtags gebruikt in een post, dan is dat zo.

InstagramPagePic2

Tip 4: Geld verdienen met je instagram account

Op instagram zijn er talloze accounts met duizenden volgers. Omdat influencers een groot netwerk hebben, is het voor hen makkelijke om een bepaald product te verkopen en hier een flinke commissie op te verdienen. Alhoewel veel mensen denken dat influencers veel geld vragen voor het plaatsen van een post, zijn er enorm veel micro-influencers die graag een product promoten tegen een kleine vergoeding. In dit geval ontvang je als adverteerder een product waar je foto’s en video’s van maakt. Je ontvangt hiernaast een affiliate link die je kunt delen met je volgers. Als jouw link vervolgens wordt gebruikt voor een aankoop, dan ontvang je een commissie.

Ga je dus op instagram aan de slag met affiliate marketing, dan is de kans groot dat je zowel gratis producten ontvangt als een commissie per verkoop. Voor kleine instagram accounts is dit een goede manier om meer volgers te krijgen en iets bij te verdienen. Ga je hiernaast aan de slag met het schrijven van blogs over deze producten of start je een e-mail marketing campagne, dan vergroot je de kans op verkopen via je je instagram account.

Waarom affiliate marketing op instagram werkt

Mensen zijn over het algemeen visueel ingesteld. Daarom werken tv-reclames ook zo goed. Als je bewegend beeld ziet dan ben je geneigd om informatie sneller op te slaan. Hoe sneller je een merknaam onthoud, hoe groter de kans dat je iets koopt van dit merk of bedrijf. Aanbieders van affiliate producten weten dit maar al te goed. Daarom maken zij graag gebruik van de creativiteit van makers op instagram. In principe ontvang je namelijk reclame op grote schaal voor een minimale investering als je samenwerkt met een groep affiliates.Instagram commissie

Omdat instagram al lang niet meer om alleen foto’s draait, zijn de resultaten van affiliate marketeers op instagram alleen maar gestegen. De verwachting is dat verkopen via instagram in de toekomst blijven toenemen. Je ziet dit ook terug in de opties die instagram aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan de instagram shop die je kunt openen, producten die kunt taggen, links die je in berichten kunt verwerken en meer.

Wil je jouw affiliate marketing skills naar een hoger niveau tillen en vind je het leuk om visuele content te maken voor andere bedrijven? Dan is affiliate marketing via instagram & TikTok de beste manieren om te beginnen.

Over de Instagram Affiliate Storefront

In 2021 heeft instagram meer focus gelegd op het uitbreiden van affiliate functies. Één daarvan is de in-app storefront. In feite kun je hiermee een winkel maken die gelinkt wordt aan je instagram account. Creators kunnen producten op hun profiel laten zien via een speciaal tabblad. Dit maakt het bovendien mogelijk om deze producten te taggen in je content, waardoor de kans op verkopen groter is. Hiernaast heb je realtime inzicht in de statistieken van je posts, waardoor je gericht kunt werken aan het verbeteren van je content.

Veelgestelde vragen

Om te beginnen is affiliate marketing een snelle manier om meer potentiële klanten te bereiken. Er zijn duizenden, zo niet miljoenen, influencers waarmee je kunt samenwerken, elk met hun eigen niches en community. Door zelf influencer te worden of influencers te gebruiken voor het promoten van je producten, kun je simpelweg meer mensen bereiken met weinig moeite.

Hoe kan je affiliate marketing combineren met instagram stories?

Als je instagram stories plaatst dan kun je links toevoegen door een sticker te maken. De tekst van deze sticker kun je personaliseren. Als een kijker vervolgens op de sticker drukt, dan wordt deze persoon via de link naar de website van de aanbieder geleid. Na een aankoop via deze link ontvang jij een commissie.

Kan iedereen beginnen met affiliate marketing op instagram?

Ja, het enige wat je nodig hebt is een gratis instagram account om te beginnen met verkopen. Door regelmatig te publiceren, alle onderdelen van instagram te gebruiken en actief betrokken te zijn bij je volgers, is het al snel mogelijk om geld te verdienen met affiliate marketing. Houdt er echter rekening mee dat het even kan duren voordat je verkopen genereert als je met affiliate marketing begint met een nieuw instagram account.