Affiliate marketing zonder website

Affiliate marketing zonder website werkt goed voor mensen met een groot publiek. Denk bijvoorbeeld aan influencers met een youtube kanaal of ondernemers met een zeer grote e-maillijst. Als je toegang hebt tot een grote groep mensen, dan is het goed mogelijk om geld te verdienen met affiliate marketing zonder website. In dit artikel vertellen wij je meer over hoe je affiliate marketeer kunt worden, zonder een affiliate website te bouwen of te beheren.


AffiliateMarketingZonderWebsite LaptopPic1

Affiliate marketing zonder website beginnen

Sta je op het punt om een affiliate marketing business te starten, dan heb je niet altijd een website nodig. Affiliate marketing zonder website is goed mogelijk als je de affiliate link op andere manieren promoot. In plaats van een website kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om verschillende platformen te gebruiken. Denk hierbij aan YouTube, Instagram en Facebook of richt je simpelweg op het ontwikkelen van een sterke e-mail campagne. Richt je vervolgens op een bepaalde markt en kies affiliate producten waar jij zelf een goed gevoel bij hebt. Ga je namelijk aan de slag met het promoten van producten en diensten die je zelf niet zou kopen of afnemen, dan zie je dit terug in je content en reclamecampagnes.

Wil je je liever niet bezig houden met social media marketing en heb je geen enorme e-mail lijst tot je beschikking? Dan is het ook mogelijk om je aan te melden bij een affiliate programma met advertentie mogelijkheden. In dit geval richt je je op het draaien van betaalde advertenties die naar jouw affiliate link verwijzen. Op die manier trek je direct bezoekers vanaf Google naar je affiliate link. Let echter goed op of betaald adverteren toegestaan is bij de aanbieder die jij kiest.

Betaalde advertenties draaien

Als je aan de slag gaat met betaald adverteren, dan gebruik je zoekmachines als Google voor het trekken van direct verkeer. Zodra mensen via Google op jouw advertentie klikken betaal je een bedrag aan Google voor deze klik. Dat is jouw investering voor het trekken van verkeer bij deze methode. Na het klikken op de advertentie wordt de bezoeker naar een landingspagina geleid. Deze landingspagina is gekoppeld aan jouw affiliate link. Kies je voor Google Ads, dan kun je verschillende advertenties creëren, elk met een eigen doel.

Je hoeft dus geen affiliate marketing website op te zetten om op Google te adverteren. Het enige wat je nodig hebt is een landingspagina en die wordt verzorgd door de aanbieder. Je kunt gerichte bezoekers bereiken met betaald adverteren, maar bij sommige aanbieders van affiliate programma’s is het niet toegestaan om betaalde reclames te gebruiken voor het trekken van verkeer. Let daarom altijd goed op de voorwaarden van de affiliate campagne die je kiest.

AffiliateMarketingZonderWebsitePic2

Affiliate marketing zonder website via instagram

Affiliate marketing zonder website is eenvoudig via Instagram, omdat Instagram verschillende affiliate opties biedt. Zo kun je bijvoorbeeld een shop openen met producten die je promoot. Plaats je vervolgens content, dan kun je deze producten taggen in je content. De tag vereenvoudigd het proces voor je volgers, omdat zij direct op de promotie link kunnen klikken zonder naar je profiel te gaan.

Op Instagram is het bovendien mogelijk om een grote specifieke doelgroep te bereiken met hashtags. Het is zelfs mogelijk om een optin formulier in je content te verwerken, waardoor je e-mailadressen kunt verzamelen. Deze e-mail adressen kun je op een later moment gebruiken in een aanvullende e-mail marketing campagne. Je bereikt immers mensen die zelf hun e-mail adres hebben achtergelaten, waardoor de kans op conversie groter is. Je kunt affiliate marketing via Instagram meerdere keren per dag, op verschillende manieren stimuleren.

Een affiliate link sturen in een e-mail marketing campagne

E-mail marketing werkt als je het goed aanpakt en om een mail marketing campagne op te zetten heb je allereerst email adressen nodig. Daarom raden wij je aan om social media marketing met mail marketing te combineren. Via je social media kanalen is het namelijk eenvoudiger om op een laagdrempelige manier e-mailadressen te verzamelen. Heb je eenmaal een mailinglijst samengesteld, dan kun je aan de slag met het uitwerken van de reclamecampagne.

Wil je mensen meer vertrouwen geven tijdens de reclamecampagne, dan is het slim om een gratis download als leadmagneet in de mail te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan e-book over het product of de dienst die je promoot. Door de link zowel in de mail zelf als de leadmagneet te verwerken, heb je sneller geld verdiend met je promotie link. De kijker wordt namelijk meerdere keren geïntroduceerd aan een sterke CTA waarin jij de link hebt verwerkt.

Mail marketing is een effectieve manier om mensen direct te bereiken. Omdat de meeste mensen mail op hun telefoon hebben, kun je een grote groep mensen bereiken. Het maakt bij mail marketing ook niet zo zeer uit wanneer je de mail verstuurt, omdat mensen hun mail controleren op hun eigen tempo. Je trekt direct verkeer naar jouw promotie link via e-mails, waardoor de kans op een directe verkoop ook groter is.

Met grote regelmaat posten op YouTube

AffiliateMarketingZonderWebsiteYoutubePic3

YouTube video’s worden enorm vaak bekeken. Als je met grote regelmaat post dan is de kans op meer dan 1000 views in je eerste week niet ondenkbaar. Met regelmaat bedoelen wij dat je minimaal één keer per dag moet posten. Plaats je affiliate link in de video omschrijving en wacht tot je video’s worden opgepikt door het algoritme. Je hoeft bij YouTube marketing geen eigen website te bouwen, maar je moet wel tijd en aandacht steken in je eigen YouTube account.

Het opbouwen hiervan kost tijd en specifieke vaardigheden. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je een video moet editen, hoe je eventuele ondertiteling toevoegt en hoe je een goede video omschrijving schrijft. Wil je affiliate campagnes bouwen rondom YouTube maar heb je geen zin of tijd om een YouTube account op te bouwen? Dan kun je online geld verdienen door in-video advertenties te draaien via Google Ads. Dit zijn advertenties die tijdens video’s worden afgespeeld, waardoor de kijker “gedwongen” wordt om de video af te kijken.

Weet je niet goed hoe je een mooie videoreclame maakt? Je kunt voor een klein bedrag animatievideo’s laten maken over de dienst of het product dat je promoot. Op die manier creëer je unieke content en wek je meer vertrouwen bij je doelgroep.

Affiliate marketing via Facebook

Op Facebook zijn er verschillende methodes om te adverteren. Je kunt je online business ook op verschillende manieren stimuleren via Facebook. Zo biedt Facebook bijvoorbeeld de mogelijkheid om direct producten via het platform te verkopen. Hebben potentiële klanten vragen, dan kunnen zij je een bericht sturen via messenger. Hiernaast kun je uiteraard foto’s en video’s toevoegen en is het mogelijk om een community te bouwen. Met affiliate marketing kun je dus producten en diensten promoten zoals je dit op een website zou doen. Het is echter niet nodig om een eigen website te bouwen om diensten en producten te promoten, omdat Facebook alle opties biedt die je nodig hebt voor een succesvolle campagne.

Er zitten echter ook nadelen verbonden aan dit platform. Allereerst is de doelgroep van Facebook in de afgelopen jaren veranderd. Voorheen waren er voornamelijk jongeren actief op Facebook, maar inmiddels is dit hét platform geworden voor mensen van middelbare leeftijd en ouder. Is dit jouw doelgroep dan zit je op Facebook dus goed. Maak je echter reclame voor een product dat gemaakt is voor de jeugd, dan kun je beter niet voor Facebook kiezen. Hiernaast zijn advertenties op dit platform niet altijd toegestaan voor affiliates en worden recente berichten niet meer op chronologische volgorde getoond. Het is dus zomaar mogelijk dat een tijdgevoelige promotie niet op tijd wordt gezien door je volgers.

Een blog starten zonder website

AffiliateMarketingZonderWebsiteBlogPic4

Je kunt een blog starten zonder kennis te hebben van het bouwen of koppelen van een website. Kies je bijvoorbeeld voor een CMS systeem als Wix. Wix heeft een gratis pakket waarbij je toegang krijgt tot maar liefst 65 blog templates. Je hoeft dus niet zelf te bouwen of te designen, maar kiest simpelweg een template voor je blog. Nadat je een template hebt gekozen kun je artikelen uploaden. Het is in Wix mogelijk om categorieën toe te wijzen en je hebt toegang tot andere tools die je helpen met het maken van een blog. Door je promotie link in deze artikelen te verwerken trek je verkeer naar de link.

Een blog is een goede manier om veel bereik te creëren, maar om veel bezoekers te trekken is het wel belangrijk om met regelmaat te posten. Hoe vaker je post op dezelfde tijdstippen, hoe sneller Google leert om je artikelen te indexeren. Op den duur zorgt dit voor organisch verkeer naar je website. Indirect ben je dus bezig met SEO op je Wix blog.

Wil je geen eigen blog starten maar vind je het wel leuk om artikelen te schrijven? Dan kun je er ook voor kiezen om artikelen te plaatsen op het blog van een ander. Door je link hierin te verwerken trek je via een externe website verkeer naar je affiliate producten. Dit is niet alleen positief voor jou als affiliate, maar ook voor de websitebeheerder. Een externe link verhoogt de SEO score van het artikel, en daar profiteert de website eigenaar weer van. We kunnen dus wel stellen dat het hier om een win-win situatie gaat!

Methodes combineren

Ga je aan de slag met affiliate marketing zonder website, dan boek je de beste resultaten door methodes te combineren. Ga bijvoorbeeld voor betaald adverteren in combinatie met social media marketing. Of gebruik social media om e-mail adressen te verzamelen voor een e-mail campagne. Denk echter goed na over waar jouw doelgroep aanwezig is. Je kunt je aandacht namelijk niet verdelen over alle platformen die je op het internet kunt vinden. Als je geld wilt verdienen met affiliate marketing zonder website, dan moet je weten wie jouw doelgroep is en waar deze doelgroep behoefte aan heeft.

AffiliateMarketingZonderWebsitePic5

Op basis van deze informatie ga je aan de slag met het maken van effectieve content. Weet je niet goed hoe je daarmee moet beginnen, dan kun je een voorbeeld nemen aan andere adverteerders. Wil je bijvoorbeeld adverteren op Google, dan is het slim om naar de teksten van advertenties te kijken. Is het de bedoeling om te adverteren op YouTube, dan kijk je naar de videoreclames en video’s op YouTube die veel views krijgen. Gelukkig hoeven affiliates het wiel niet zelf uit te vinden, maar kun je de kunst afkijken van andere affiliate marketeers. Ben je op zoek naar websites die producten als affiliate verkopen? Kijk dan eens naar vergelijkingswebsites als beslist.nl, fasionchick.nl of marketingfacts.nl.

Veel gestelde vragen

Soms heb je een klein budget nodig om te beginnen met affiliate marketing zonder website. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met betaald adverteren, dan betaal je in de meeste gevallen per klik op de promotie link. Als de kijker ook een aankoop doet dan verdien je de investering terug. Is dit niet het geval dan draai je als affiliate op voor de advertentiekosten.

Is social media marketing moeilijk?

Ja, het is vrij lastig om op social media een grote impact te maken als je niet weet hoe je met een platform om moet gaan. Daarom is het belangrijk om vooraf onderzoek te doen naar je doelgroep. Als je weet waar je doelgroep actief is, dan kun je je verdiepen in de tools en het algoritme van het platform dat je kiest. Door hier onderzoek naar te doen weet je op welke momenten je het beste kunt posten voor een succesvolle campagne.

Waar kun je producten nog meer promoten zonder website?

Het is mogelijk om producten te verkopen via forums, Facebookgroepen, WhatsApp groepen en marktplaats. Door het product dat je aanbied via deze platformen te promoten, vergroot je de kans op een verkoop omdat de doelgroep die je aanspreekt groter is. Hoe groter de doelgroep die je bereikt, hoe groter de kans op een commissie via jouw promotie link.